3.3.06

Primer tornado

En el dibuix, podem veure la primera referència en el món occidental d'un tornado i està dibuixat sobre un tapís (mitjants del segle XVI) de la serie "La conquista de Túnez" portada a terme per Carles V.

No deixa de ser curiós, que la primera refèrencia d'aquest violent fenomen meteorològic, sigui dels voltants de Montserrat, zona que Carles V va visitar, per buscar protecció divina per la croada contra les tropes musulmanes.

En el tapís, molt realista, es veu la muntanya de Montserrat amb la zona del monestir, les diferents ermites, el riu Llobregat, el pont de Monistrol de Montserrat i a la banda de Collbató es veu perfectament l'embut d'un tornado. El dibuix pertany al Patrimonio Nacional de España i apareix en un estudi fet pels meteoròlegs Klaus P. Hoinka, de l'institut Für Physik der Atmosphäre (Alemanya), i Manuel de Castro, de la Universidad de Castilla La Mancha, publicat en el Bulletin of American Meteorological Society (BAMS), abril 2005.

2 Comments:

Blogger Crispin Parra said...

si..,si me acuerdo de este dibujo...esto recuerda al picó con las pinturas, la verdad que me gustaba cuando lo hacia picó, porque era muy curioso

saludos

crispin parra

8:24 p. m.  
Blogger meteocoll said...

Raro es que no lo haya sacado en su programa de BTV, me extraña que no se enterara de la noticia.Un abrazó Crispin

9:44 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home