10.3.06

El pal del Castell

Fa uns mesos, algú va tallar el pal de la senyera del Castell, en la primera fotografia podem veure'l estés en el sòl; avui durant la jornada laboral amb l'ajuntament, el Ricard, el Gabi i un servidor, hem pujat a reposar-lo.

S'ha aprofitat el mateix pal, fent unes platines i unint-les entre els dos trossos de pal, tal i com es pot veure en la segona fotografia; no ha estat fàcil aixecar-lo, pesava molt, el contrapès era considerable i a més, bufava un marcat vent de ponent (56 km/h de cop màxim). Un cop aixecat, l'hem collat amb les platines i el resultat el podem veure en la tercera fotografia.

Repasem una mica l'història d'aquest castell; es troba situat a la part dreta del poble. Un castell roquer d'època romànica, situat a 429 metres sobre el nivell del mar. Domina tot l'entorn de Montserrat i la vall que porta fins al Llobregat. Bàsicament es tracta d'una torre de vigilància protegida per murs rectangulars concèntrics.

Tot i que és possible datar-lo de l'any 942, la primera prova documental és de 1113, quan el comte Guislabert, senyor de la Guàrdia, el va cedir en dot a la seva filla Ermessenda en casar-se. Els seus descendents foren senyors de Collbató fins l'any 1292.

En breu, també si farà una neteja del voltant dels diferents murs que envolten la torre del castell i d'aquí uns dies si no el tornen a tallar, la senyera tornarà a estar penjada en el pal, esperem que aquesta vegada, sigui per més temps i no tingui el trist final que aquest cop ha tingut.